Puncție tiroidiană aspirativă cu ac fin
O procedură simplă, fără riscuri deosebite: puncție tiroidiană aspirativă cu ac fin
În cadrul Centrului Medical Promedis, efectuăm puncție tiroidiană aspirativă cu ac fin, sub ghidaj ecografic. Dar ce presupune această procedură și de ce este ea necesară?
Nodulii tiroidieni reprezintă una dintre cele mai comune afecțiuni endocrinologice. Incidența nodulilor crește odată cu înaintarea în vârstă, fiind mai frecvent întâlniți la populația de sex feminin. Majoritatea acestora (aproximativ 95%) sunt benigni, astfel că 95% din cancerele tiroidiene se prezintă ca „noduli”. Totuși, frecvența cancerului de tiroidă este scăzută: cancerul tiroidian semnificativ clinic este rar: 4-5 / 100.000.
Ce presupune o puncție tiroidiană aspirativă cu ac fin?
O metodă simplă, ce nu implică riscuri deosebite pentru pacienți, puncția tiroidiană aspirativă cu ac fin permite însă obținerea unor informații extrem de relevante pentru diagnostic.
Ca procedură intervențională, aceasta presupune introducerea unui ac foarte subțire în glanda tiroidă, până la nivelul zonei de interes (zona suspectă). Acest lucru se realizează sub ghidaj ecografic, de către medici experimentați. Odată ajunși la nivelul zonei suspecte, se va aspira o cantitate extrem de redusă de lichid sau celule. Ulterior, acestea vor fi analizate de către medicul anatomopatolog.
O puncție tiroidiană este mai puțin dureroasă decât o injecție obișnuită, datorită faptului că acul utilizat este foarte mic și foarte subțire.
Ce complicații pot să apară?
Există o serie de complicații care pot să apară în urma procedurii, acestea fiind similare complicațiilor care pot să apară la orice recoltare de sânge:
- apariția unui hematom local;
- riscul unei infecții – în cazul în care regulile de asepsie nu sunt respectate;
- durere locală, de obicei ușoară – în funcție de reactivitatea fiecărui pacient în parte.
Important: nu există riscul însămânțării țesutului vecin. Cu alte cuvinte, chiar dacă nodulul este canceros, procedura de puncție tiroidiană aspirativă nu facilitează răspândirea celulelor canceroase în alte organe, iar nodulii non-canceroși nu devin canceroși în urma procedurii.
Fiind o procedură simplă, fără complicații deosebite, pacienții își pot reluat activitatea normală chiar în aceeași zi. Procedura poate fi realizată inclusiv în cazul femeilor însărcinate.
Dacă aveți nevoie de mai multe informații sau doriți o programare, nu ezitați să ne contactați – fie telefonic la 0751 778 573, fie accesând pagina Programare online.
Pentru a fi la curent cu activitatea noastră, ne puteți urmări și în rețelele de socializare, pe pagina de Facebook Centrul Medical Promedis și pe Instagram @promediscluj.
Post a Comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.