Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Title Image

Blog

Home  /  Reumatologie   /  Guta: simptome, cauze, tratament
Guta simptome cauze tratament

Guta: simptome, cauze, tratament

Ce este și cum se manifestă guta? 

Care sunt simptomele cauzate de guta și ce reprezintă, mai exact această afecțiune? Deși guta este prezentă în viața omenirii încă din cele mai vechi timpuri, puțini știu cum să o recunoască și când trebuie să facă o vizită la medic.  În cele ce urmează, descoperă tot ce trebuie să știi despre această afecțiune!

Ce este guta și cum o recunoști? 

Guta este o formă complexă de artrită care se caracterizează printr-o cantitate prea mare de acid uric în sânge și în țesuturi. Această afecțiune poate afecta pe oricine, însă este cel mai des întâlnită în rândul bărbaților cu vârsta cuprinsă între 40 și 50 de ani.

Guta poate fi recunoscută în funcție de simptomatologia acesteia. Cel mai adesea, articulația degetului mare de la picior este prima zonă în care se face simțită prezența afecțiunii. Creșterea temperaturii locale, edemul, durerea, dar și sensibilitatea crescută la nivelul degetului mare sunt doar câteva dintre simptomele resimțite de pacienți. 

Mai mult decât atât, pot fi prezente și durerile nocturne intense (care trezesc pacientul din somn), febra, frisoane, dificultate în mișcarea normală a articulației și nu numai. 

În unele cazuri, aceste simptome pot fi simțite și la nivelul altor articulații, precum ale piciorului, mâinilor, genunchilor sau degetelor. La nivelul cotului sau al genunchiului afectat, își poate face apariția și inflamația lichidului articular. 

Întrucât simptomele menționate anterior pot avea și alte cauze, recomandarea noastră este să vizitezi un specialist în reumatologie dacă te confrunți cu acest tip de disconforturi.

Guta simptome, cauze, tratament 2

Care sunt cauzele?

Principala cauză a apariției acestei afecțiuni este hiperuricemia. Conform ultimelor studii, aproximativ 10 din 100 de persoane care se confruntă cu hiperuricemie sunt expuși la a dezvolta gută. 

Hiperuricemia apare deseori din cauza alimentației, a sărurilor acidului uric, dar și a predispoziției genetice. 

De asemenea, conform specialiștilor în domeniu, pacienții care se confruntă cu obezitatea sunt mai predispuși de a dezvolta gută. 

Mai mult decât atât, consumul de alimente cu un conținut mare de purine, precum: drojdia, berea, unele tipuri de pește sau carnea roșie favorizează apariția acestei afecțiuni. 

Știai că…? 

Guta era cunoscută în trecut ca și boala oamenilor bogați, întrucât aceștia consumau foarte multe alimente bogate în purine, precum carnea de vânat. 

 

Așadar, prin menținerea unei alimentații sănătoase poate fi prevenită apariția bolii. Dacă nu știi cum anume să îți construiești o alimentație sănătoasă, specialiștii în nutriție de la clinica Promedis Cluj, te așteaptă cu drag la o consultație

Chiar și administrarea unor tipuri de medicamente poate favoriza declanșarea unui atac de gută. Câteva dintre medicamentele care fac parte din această categorie sunt: diureticele tiazidice, aspirina, niacina sau medicamentele folosite în chimioterapie.

Guta simptome, cauze, tratament 3

Metode de tratament

Tratamentul pentru gută are scopul de a ameliora durerea și disconforturile pacientului. Cel mai adesea, acesta este format din mai multe etape și poate varia în funcție de stadiul afecțiunii.

În faza inițială a tratamentului, medicul specialist recomandă administrarea unor medicamente antiinflamatorii care să reducă simptomele și să elimine cauzele bolii. Pentru a preveni apariția unor viitoare atacuri de gută, sunt indicate medicamentele care scad concentrația de acid uric din sânge. 

Bineînțeles, pacientul poate fi nevoit să adopte o dietă riguroasă, prin care să evite consumul de alcool și a produselor bogate în purine. Totodată, efectuarea de exerciții fizice și hidratarea corespunzătoare poate contribui la minimizarea riscului unui nou atac. 

Tratamentul de întreținere este a doua etapă în combaterea acestei afecțiuni. Scopul acestei etape este de a scădea acidul uric din sânge și de a preveni posibilele viitoare atacuri. 

În cazul agravării gutei, medicul va adapta tratamentul pentru a grăbi eliminarea acidului uric. Intervențiile chirurgicale sunt necesare și recomandate numai în cazuri rare. 

Pentru a depista boala într-un stadiu precoce, recomandarea noastră este să apelezi la un medic specialist încă de la primele simptome. Astfel, nu îți va cauza un disconfort atât de mare și o vei putea trata mult mai ușor. 

Pe lângă consultații de reumatologie, la clinica Promedis Cluj îți punem la dispoziție toate serviciile medicale de care ai nevoie tu, dar și familia ta. Indiferent că ai nevoie de o ecografie, de consultații de urologie, cardiologie, ORL, alergologie și nu numai sau vrei să îți efectuezi analize medicale anuale, specialiștii din echipa Promedis se vor asigura că vei avea parte de cele mai calitative servicii. 

Vă invităm să vă alăturați comunității noastre pe Facebook – Centrul Medical Promedis și Instagram – @promediscluj!

No Comments
Post a Comment