Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Title Image

Blog

Home  /  Dermatologie   /  Tot ce trebuie să știi despre psoriazis
psoriazis

Tot ce trebuie să știi despre psoriazis

Totul despre psoriazis: ce este și cum se tratează?

Știai că afecțiunea numită psoriazis afectează între 2% și 3% din populația întregului glob? Află cum o recunoști și care sunt metodele de tratament! Informația înseamnă putere, iar cunoscând informații despre această afecțiune, vei știi ce să faci în cazul apariției simptomelor, dar și cum să înțelegi mai bine persoanele care se confruntă cu psoriazis. 

Bineînțeles că pentru a putea înțelege îndeaproape ceea ce presupune această afecțiune, trebuie mai întâi să răspundem la o serie de întrebări. Cum arata psoriazis? Ce este și care sunt cauzele? Există tratament psoriazis? Acestea sunt doar câteva întrebări la care vei găsi răspunsul în rândurile de mai jos.

Ce este și cum recunoaștem afecțiunea numită psoriazis?

Psoriazis este o afecțiune cronică la nivelul pielii, cauzată de accelerarea ciclului de viață a celulelor. Așadar, dacă o persoană suferă de psoriazis, înseamnă că celulele pielii ale acesteia se înmulțesc în mod necontrolat și dau naștere simptomelor specifice despre care vom vorbi mai jos. 

Simptomatologia în acest caz poate să difere atât de la persoană la persoană, cât și în funcție de tipul de psoriazis. Printre cele mai întâlnite simptome regăsim: 

  • uscăciune severă a pielii, deseori însoțită de mâncărimi și chiar sângerare; 
  • plăci de culoare roșie, foarte bine delimitate, acoperite de scuame; 
  • zone inflamate a pielii, în special în pliuri (axile, fese ș.a.m.d.);
  • pete mici, scuamoase, răspândite pe brațe și pe picioare; 
  • zone pline de pustule (coșuri); 
  • senzații de arsură a pielii; 
  • posibile dureri articulare.

Tot ce trebuie să știi despre psoriazis 2

Boala poate să se declanșeze spontan, la orice vârstă și nu este contagioasă. Dacă te confrunți cu una sau mai multe din situațiile de mai sus, medicii specialiști în dermatologie de la Promedis Cluj, te așteaptă la un consult

Fiind o boală cronică, simptomele pot apărea și dispărea periodic. De regulă, persoanele care se confruntă cu soriazis semnalează agravarea afecțiunii în timpul iernii. 

Din ce cauze apare psoriazisul? 

Deși de-a lungul timpului au fost efectuate numeroase studii pentru a determina cauzele exacte ale psoriazisului, acestea rămân în continuare necunoscute. Cu toate acestea, conform specialiștilor de dermatologie, s-au depistat o serie de factori care contribuie la declanșarea bolii. 

Cea mai întâlnită cauză s-a dovedit a fi moștenirea genetică. Majoritatea pacienților care suferă de soriazis au rude care se confruntă cu această afecțiune. Adesea, boala rămâne necunoscută până în momentul în care este declanșată de un factor extern. 

Stresul, fumatul activ sau pasiv, alcoolul și clima uscată sunt câțiva factori care pot favoriza dezvoltarea afecțiunii și agravarea simptomelor.

Ce analize se fac pentru psoriazis?

Dacă observi posibile semne ale acestei afecțiuni, prima persoană căreia trebuie să i te adresezi este medicul dermatolog. Acesta va examina cu atenție leziunile pielii, scalpul și unghiile. Dacă medicul pune diagnosticul de psoriazis, este posibil să fii trimis și în cabinetele de cardiologie sau oftalmologie pentru un consult, întrucât această afecțiune poate pune în pericol sănătatea inimii și a ochilor. 

Când este vorba de un stadiu avansat al bolii, unde tratamentele obișnuite nu funcționează, atunci este recomandată efectuarea unei biopsii de țesut. Cu ajutorul acestei proceduri, medicul specialist va avea posibilitatea de a oferi un tratament mai avansat pentru ameliorarea simptomelor.

Totodată, în cazul pacienților care se confruntă și cu artrită psoriazică, radiografia este necesară pentru a stabili stadiul în care se află artrita.  

Tot ce trebuie să știi despre psoriazis 3

Tratament psoriazis  

Nu există un tratament care să vindece integral psoriazisul, însă au fost descoperite diverse modalități prin care pot fi ameliorate simptomele și pot îmbunătăți calitatea vieții. 

Medicul dermatolog este cel care decide cel mai bun tratament pentru fiecare pacient în parte, după efectuarea unor analize amănunțite. Pentru cazurile mai ușoare, de regulă se recomandă folosirea unor creme hidratante și expunerea la soare. 

Atunci când zona afectată nu depășește mai mult de 5% din suprafața totală a pielii, specialistul va recomanda tratamente și loțiuni locale. Medicamentația orală și fototerapia sunt prescrise doar în cazurile în care leziunile sunt mai extinse. 

Dacă psoriazisul afectează zona scalpului, atunci se vor folosi șampoane sau geluri care sunt ușor de tolerat de către piele. De regulă, aceste produse conțin gudroane, acid salicilic sau corticoizi. 

Fiecare organism este diferit, ceea ce înseamnă că și tratamentele prescrise pentru fiecare caz în parte vor fi personalizate. Dacă te confrunți cu această afecțiune a pielii, medicii dermatologi ai clinicii Promedis te vor ajuta să ai parte de cel mai bun tratament pentru ameliorarea simptomelor bolii. 

Prevenția reprezintă de cele mai multe ori cel mai bun tratament pentru a ține sub control sau a evita apariția afecțiunilor de țin atât de dermatologie, cât și de alte ramuri ale medicinii. Adoptă un stil de viață echilibrat, renunță la fumat și la alte vicii dăunătoare organismului și asigură-te că efectuezi întotdeauna analize medicale periodice. Vă invităm să vă alăturați comunității noastre pe Facebook – Centrul Medical Promedis și Instagram – @promediscluj!

No Comments
Post a Comment