Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Title Image

Blog

Home  /  Urologie   /  Pietre la rinichi? Află când să mergi la medic!
Pietre la rinichi

Pietre la rinichi? Află când să mergi la medic!

Ce trebuie să știi despre pietrele la rinichi?

Dacă te simți îngrijorat de posibilitatea de a avea pietre la rinichi, atunci acest articol ar putea să îți fie de folos. Conform studiilor efectuate de specialiștii în domeniu, 1 din 10 persoane se confruntă o dată în viață cu afecțiunea cunoscută sub numele de pietre la rinichi. În cele ce urmează, află care sunt cauzele, simptomele acestora și când este cel mai bun moment de a vizita medicul pentru un control. 

Ce sunt pietrele la rinichi?

Litiaza renala, afecțiune cunoscută în limbaj popular drept pietre la rinichi este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale aparatului urinar. De regulă, este o afecțiune care afectează mai des bărbații decât femeile, iar vârsta medie de instalare a acestor calculi renali este între 20 și 40 de ani.

Pietrele la rinichi sunt acumulări de săruri și minerale care se formează în interiorul rinichilor, așadar, tratarea acestora se face în cadrul cabinetelor de urologie. Apar în momentul în care mineralele din urină sunt prea concentrate..  

Care sunt factorii de risc ai litiazei renale?

Medicii specialiști de urologie susțin că există o serie de mai mulți factori care pot face o persoană să fie predispusă la a dezvolta litiaza renală. În primul rând, așa cum am menționat și mai sus, bărbații sunt mai predispuși la a se confrunta cu pietre la rinichi. 

Un alt factor cauză poate fi reprezentat de cei ereditari, căci unele afecțiuni metabolice care se transmit ereditar pot predispune la formarea de calculi renali. Totodată, și stilul de viață poate contribui la creșterea riscului de confruntare cu pietre la rinichi, întrucât obezitatea, traiul în zone cu temperaturi ridicate, deshidratarea și o alimentație bogată în sare, zahăr și proteine favorizează dezvoltarea afecțiunii.

Pietre la rinichi Află când să mergi la medic! 2

Bineînțeles, există și numeroase metode de a preveni formarea de calculi renali. Medicii urologi ne atrag atenția în primul rând la consumul de lichide, întrucât cei 2 litri de apă recomandați pe zi contribuie la reducerea concentrației de deșeuri din urină. 

De asemenea, este bine să introducem în alimentație mai multe fructe și legume, căci acestea fac urina să fie mai puțin acidă, minimizând, astfel, riscul de apariție a pietrelor. Excesul de zahăr și de sare ar trebui redus cât mai mult posibil, aspect care va aduce beneficii pentru întregul organism. Dacă ai nevoie de sfaturi despre cum îți poți echilibra dieta, poți apela cu încredere la ajutorul serviciilor de nutriție

Pietre la rinichi simptome

Când vine vorba de pietre la rinichi simptome, acestea cresc în intensitate proporțional cu mărimea acestora. În stadii incipiente, simptomele pot chiar să fie greu de sesizat, motiv pentru care efectuarea controalelor de rutină poate contribui la depistarea lor înainte ca afecțiunea să cauzeze probleme. 

În cazul în care a trecut ceva timp de la ultima ta vizită la medicul urolog, profesioniștii din cadrul clinicii Promedis Cluj te invită cu drag să îți faci o programare

Cele mai des întâlnite simptome cauzate de calculi renali sunt: 

  • urină tulbure sau care miroase neplăcut; 
  • prezența sângelui în urină (culoare roz, roșie sau brună);
  • febră și frisoane; 
  • greață și vărsături; 
  • dureri de stomac; 
  • nevoia constantă de a urina;
  • diminuarea cantității de urină;
  • durere severă de spate, de o parte și de alta a coloanei vertebrale lombare.

Pietre la rinichi Află când să mergi la medic! 3

Când mergem la medic și cum se tratează? 

În cazul în care nu au fost efectuate controalele de rutină periodice, iar pietrele nu au fost depistate la timp, ar trebui să ne prezentăm la medicul urolog imediat după apariția primelor simptome. De regulă, durerea cauzată de calculi renali apare în momentul în care există iritații sau blocaje, adică atunci când afecțiunea se află deja într-un stadiu mai avansat. Așadar, dacă ai observat unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, îți recomandăm să nu mai amâni mersul la medic. 

Tratamentul pentru litiaza renală poate varia în funcție de tipul și de dimensiunea pietrelor. După efectuarea unor investigații de specialitate, medicul va știi exact care este tipul de tratament potrivit pentru fiecare pacient în parte. 

Dacă dimensiunea pietrelor este de mici dimensiuni (până la 4 mm) tratamentele efectuate sunt non-invazive. Metodele recomandate pot fi: 

  • hidratarea organismului pentru a ușura eliminarea cu ușurință a pietrelor; 
  • medicamente calmante pentru ameliorarea durerilor cauzate de eliminarea calculilor; 
  • terapie medicală. 

În cazul calculilor de dimensiuni mai mari , metodele de tratament sunt mai complexe și pot presupune diferite proceduri medicale efectuate de către specialiștii urologi. 

Totuși, deși există numeroase metode eficiente pentru vindecarea de litiază renală, tot prevenția rămâne cea mai bună metodă de tratament pentru orice afecțiune. La Promedis poți efectua controale de urologie, cardiologie, endocrinologie, obstetrică – ginecologie, ORL și nu numai, iar specialiștii clinicii te vor ajuta să ai parte de o sănătate de fier. 

Vă invităm să vă alăturați comunității noastre pe Facebook – Centrul Medical Promedis și Instagram – @promediscluj!

No Comments
Post a Comment