Feugiat nulla facilisis at vero eros et curt accumsan et iusto odio dignissim qui blandit praesent luptatum zzril.
+ (123) 1800-453-1546
info@example.com

Related Posts

Title Image

Blog

Home  /  Cardiologie   /  Valori normale tensiune arterială și puls
Valori normale tensiune arterială

Valori normale tensiune arterială și puls

Pulsul și tensiunea arterială. Care sunt valorile normale?

Problemele cu tensiunea arterială sunt frecvente în zilele noastre. Dar care sunt valorile normale, până la urmă? O tensiune arterială prea mare prevestește, de cele mai multe ori, o serie de afecțiuni ale sistemului cardiovascular. Monitorizarea constantă a pulsului și a tensiunii pentru a le menține în limite normale poate contribui la prevenirea afecțiunilor ce pot apărea în timp.

Măsurarea acestora poate fi efectuată printr-o vizită la cabinetul de cardiologie sau chiar și acasă, dacă dispuneți de un tensiometru. Dacă optați și pentru a doua variantă, vă prezentăm, în cele ce urmează, care sunt valorile normale de referință pentru când vă măsurați acasă tensiunea arterială și pulsul.  

Diferența dintre tensiunea arterială și puls 

Atât tensiunea arterială, cât și pulsul sunt doi indicatori ai sănătății sistemului cardiovascular, însă, aceștia măsoară două aspecte diferite. 

Conform American Heart Association, tensiunea arterială reprezintă forța (sau presiunea) exercitată de coloana de sânge asupra pereților vaselor de sânge în momentul contracției inimii, în timp ce pulsul indică numărul bătăilor inimii pe minut. 

Valori normale la adulți 

Înțelegerea rezultatelor apărute pe ecranul tensiometrului este vitală pentru a putea ține sub control tensiunea arterială. În tabelul de mai jos, aflați care sunt valorile normale ale tensiunii, conform specialiștilor cardiologi.

 

Tensiunea arterială Sistolică mm HG Diastolică mm Hg
Normală  Mai mic de 120  și Mai mic de 80
Ridicată 120 – 129  și Mai mic de 80
Hipertensiune (Stadiul I)  130 – 139  sau  80 – 89
Hipertensiune (Stadiul II)  140 sau mai mare sau  90 sau mai mare
Criză hipertensivă  peste 180 și/sau peste 120

*Valori conform American Heart Association

Așadar, tensiunea arterială este constituită din două componente: cea sistolică, adică presiunea exercitată în timpul în care inima bate și cea diastolică, mai exact presiunea exercitată când inima este în repaus. 

Dacă tensiunea dumneavoastră arterială este sub 120/80 mm Hg, înseamnă că valorile sunt normale și vă încurajăm să mențineți obiceiurile sănătoase, precum o alimentație echilibrată și mișcarea, pentru a preveni creșterea acesteia în timp. 

Începând cu vârsta de 20 de ani, se recomandă a se efectua un control al tensiunii de rutină, pentru a se putea monitoriza starea de sănătate a sistemului cardiovascular. Specialiștii în cardiologie de la Centrul Medical Promedis abia așteaptă să aibă grijă de sănătatea dumneavoastră, așa că nu ezitați să solicitați o programare.

De regulă, creșterea valorii tensiunii crește din cauza înaintării în vârstă sau a stilului de viață. De regulă, riscul de hipertensiune crește începând cu vârsta de 45-50 ani sau mai devreme, în cazul persoanelor fumătoare, sedentare și cu o alimentație nesănătoasă.

Valori normale tensiune arterială și puls 2

Pulsul, în schimb, crește în funcție de activitatea fizică. În tabelul de mai jos, sunt prezentate care sunt intervalele normale ale pulsului, în funcție de vârstă, în momentele în care suntem activi. 

 

Vârstă Interval normal – bătăi/minut Puls maxim
20 ani 100 – 170  200
30 ani 95 – 162  190
40 ani 90 – 153  180
50 ani 85 – 145  170
60 ani 80 – 136  160 
70 ani 75 – 128  150 

* Valori conform American Heart Association

În momentele de odihnă și relaxare, intervalul normal al pulsului este, de regulă, între 60 și 100 bătăi/minut.

Valori normale la copii

Tensiunea arterială normală, respectiv pulsul variază în funcție de vârsta copiilor. Am pregătit mai jos un tabel cu valorile normale ale acestora în cazul copiilor. Menționăm că problemele cu tensiunea arterială sunt rare la copii, așa că deseori hipertensiunea anunță o afecțiune mai gravă, moment în care se recomandă efectuarea unor analize medicale amănunțite.

Vârsta  Puls – bătăi/minut Tensiunea arterială – mm Hg
Nou-născuți (până la 3 luni)  85 – 160 Sistolică: 60 – 90 

Diastolică: 20 – 60 

Bebeluși (3 luni – 2 ani)  75 – 160  Sistolică: 87 – 110  

Diastolică: 53 – 70 

Copii (2 – 10 ani)  60 – 140  Sistolică: 95 – 112  

Diastolică: 53 – 71

Preadolescenți  60 – 100  Sistolică: 120 – 128 Diastolică: 66 – 80 

*Valori conform University of Iowa Stead Family Children’s Hospital

Valori normale tensiune arterială și puls 3

Atunci când observăm că aceste valori depășesc standardele normale, trebuie să cerem cât de repede ajutorul medicilor specialiști. De reținut este faptul că prevenția este cel mai bun tratament pentru orice tip de afecțiune. Un stil de viață sănătos, care implică mișcare și un regim alimentar echilibrat va asigura sănătatea cardiovasculară un timp îndelungat. Specialiștii în nutriție vă vor putea ajuta cu privire la alimentația potrivită pentru organismul dumneavoastră. 

Pentru consultații de cardiologie, nutriție, dar și alte servicii medicale precum investigații ce țin de dermatologie, alergologie, endocrinologie și nu numai, vă așteptăm cu ușile deschise la Centrul Medical Promedis.Vă invităm să vă alăturați comunității noastre pe Facebook – Centrul Medical Promedis și Instagram – @promediscluj!

No Comments
Post a Comment